Thursday 8 December 2011

Cara-cara Penyediaan Daun dan Menganyam

- Proses penyediaan daun
a. Memilih daun-potong dan buang duri
b. Melayur daun-atas bara api hingga kekuningan
c. Menjangka-membelah daun menjadi lebih kecil
d. Melurut- bagi melembutkan daun
e. Merendam-melunturkan warna hijau daun selama 3 hari 3 malam
f. Menjemur-daun dicuci dan dijemur hingga kering
g. Mewarna-guna warna tradisional atau moden

Proses menganyam
1. Lagang-sebagai tulang anyaman dan dimulakan dari tengah tikar.
2. Menganyam-bermula dari melagang hingga selesai dan sampai ke bahagian tepi.
3. Pepeh- mematikan anyaman pada tikar
4. Sisip- lebihan jaluran disisip untuk mengelakkan anyaman dari terburai.
5. Karat-memotong lebihan jaluran agar nampak kemas dan cantik.

http://www.scribd.com/doc/26415027/Anyaman-Mengkuang-Tikar

No comments:

Post a Comment